Pe 16 ianuarie, ex-premierul rus, Mihail Kasianov, a anuntat ca a strans cele doua milioane de semnaturi necesare pentru candidatura la prezidentialele din martie. Ieri, procuratura a deschis o ancheta penala impotriva lui, sub acuzatia ca cel putin 15.000 dintre acestea sunt false.
Kasianov a fost prim-ministru intre anii 2000 si 2004 in primul mandat al presedintelui Vladimir Putin, dar a fost dat afara fara prea multa vorba, in februarie 2004, dupa ce s-a pronuntat impotriva arestarii lui Mihail Hodorkovski, fostul patron al Yukos.
Fost membru al Familiei, grupul din jurul fostului presedinte Boris Eltin, Kasianov a reformat sistemul fiscal, sistemul de pensii si sistemul vamal, a reorganizat infrastructura energetica a Rusiei si a asezat economia pe o traiectorie ascendenta. Nimic nu a contat pentru asa-numitii siloviki, fosti si actuali ofiteri ai serviciilor secrete, adusi de Putin sa inlocuiasca Familia la centrul puterii moscovite.
In 2005, Kasianov si-a anuntat candidatura la prezidentialele din 2008. Principalii sai sustinatori financiari sunt miliardarii Leonid Nevzlin, fost co-actionar al Menatep si Yukos, si Boris Berezovski. Ambii traiesc desigur, in exil, pentru ca in Rusia sunt acuazati de coruptie. La scurt timp dupa acest anunt, procuratura a declansat o ancheta impotriva lui Kasianov, pe care l-a acuzat ca si-a insusit doua case de lux care apartineau guvernului si pe care le-a scos la vanzare prin hotarare de guvern. Anul trecut, un tribunal moscovit a hotarat ca Mihail Kasianov trebuie sa returneze statului una dintre case si sa plateasca o despagubire de peste 4 milioane de dolari.
In 2006, Kasianov a tinut un discurs in care a criticat regimul Putin: "Separatia puterilor in stat a fost desfiintata si inlocuita cu asa-numita «verticala a puterii», care se bazeaza pe ideea falsa ca orice proces politic si social sem