Scaderi impresionante pe toate bursele internationale. Investitorii sunt cuprinsi de panica. Nimeni nu mai doreste sa detina actiuni. Mutatii majore in estimari si in portofoliile investitorilor. Teama de intrarea in recesiune a economiei Statelor Unite trimite bursele in picaj - scrie Liviu Moldovan pe blogul sau.
Cam asa au sunat “lead-urile” stirilor de pe fluxurile de presa de astazi, 21 ianuarie. Si pe buna dreptate: indicii bursieri au scazut peste 7%, pietele emergente asijderea si, in acelasi timp, unda de soc s-a abatut si asupra pietei Forex.
Indicele DAX al Germaniei a scazut 7,16%, adica 523,98 puncte la 6.790,19, indicele pan-european EuroStoxx50 -7,31% la 3.703,05 puncte, in timp ce FTSE de la Londra a scazut 5,48% la 5.578,20. Pietele emergente au fost la fel de afectate: BUX de la Budapesta -3,07%, WIG din Polonia -5,56%, SBI din Slovenia -4,14%, iar SOFFIX de la Sofia -6,59%.
Romania, din pacate, s-a sincronizat
Romania nu avea cum sa fie ocolita de acest val de lichidari de pozitii: indicele BET de la Bucuresti a scazut 4,6% la 7.941,86 puncte, indicele BET-FI a scazut 5,01% la 61.902,50 puncte, in timp ce cotatia leului s-a inscris pe acelasi trend. Motivatia: are multe pietre de moara legate de gat: o ratare a tintei de inflatie, ca urmare a masurilor cu caracter populist luate de guvern, un deficit de cont curent (pe la 14% din PIB), dar si avertizarile recent primite din partea agentiilor de rating in ceea ce priveste ritmul de crestere economica.
Rezulta din cele de mai sus, ca Romania este si inca va fi expusa la doua seturi de probleme: cele care deriva din tensiunile din pietele internationale, adica gradul de risc perceput de investitori, si cele interne.
Unda de soc s-a resimtit si peste ocean
Nici contractele futures ale indicilor americani nu s-au lasat mai prejos: c