Evoluţia economiei mondiale, şi implicit a celei româneşti, va fi ameninţată în 2008 de o serie de riscuri. Specialiştii avertizează că există inclusiv riscul ca statele dezvoltate să nu poată asigura securitatea alimentară pentru toţi cetăţenii lor. Potrivit unui raport publicat recent de Forumul Economic Mondial (FEM), economia globală va fi ameninţată în acest an de o serie de riscuri majore, care pot afecta sistemul financiar, securitatea alimentară, sistemul de
Evoluţia economiei mondiale, şi implicit a celei româneşti, va fi ameninţată în 2008 de o serie de riscuri. Specialiştii avertizează că există inclusiv riscul ca statele dezvoltate să nu poată asigura securitatea alimentară pentru toţi cetăţenii lor.
Potrivit unui raport publicat recent de Forumul Economic Mondial (FEM), economia globală va fi ameninţată în acest an de o serie de riscuri majore, care pot afecta sistemul financiar, securitatea alimentară, sistemul de aprovizionare al companiilor şi industria energetică.
Conform calculelor specialiştilor FEM, cele mai mari riscuri din economia globală vor fi în 2008 în sistemul financiar, unde există o probabilitate mai mare de 20% ca preţurile activelor să scadă cu peste 1.000 de miliarde de dolari. Această situaţie ar fi o continuare şi o extindere la scară internaţională a crizei creditelor ipotecare, începută la sfârşitul anului 2006 în Statele Unite. În opinia analiştilor economici, există mai mulţi factori care creează o posibilitate mai mare decât în trecut de răspândire a instabilităţii în întregul sistem financiar global.
În primul rând, sistemul financiar-bancar a trecut în ultimii zece ani prin transformări radicale, ca urmare a faptului că multe state au liberalizat acest domeniu şi au permis instituţiilor multinaţionale să pătrundă pe pieţele