Lipsa unei strategii de atragere a investitiilor straine si a unei legi speciale pentru acestea a facut ca in ultimii doi ani Romania sa piarda investitii straine de aproape 600 de milioane de auro care s-ar fi putut traduce in aproape 10.000 de noi locur
Investitiile straine atrase de Romania au crescut intr-un ritm sustinut in ultimii ani, de la putin peste 4 miliarde de euro in 2004 la suma record de 9,05 miliarde de euro in 2006.
Firmele straine au fost convinse sa vina sa investeasca in Romania mai degraba de forta de munca ieftina decat de efortul si lobby-ul facute de autoritati.
De altfel, de aproape patru ani politicienii vorbesc despre necesitatea adoptarii unei legi a investitiilor, dar nici pana in prezent aceasta lege nu s-a materializat. Exista un draft de pe vremea vicepremierului George Copos pe care nu l-a vazut inca nimeni si la care tot se lucreaza.
Reprezentantii guvernului anuntau la inceputul anului trecut ca se va face o analiza comparativa a legilor investitiilor straine din diverse tari, care sa acorde cat mai multe facilitati mai ales in domenii precum turism, IT, dar si din industria productiva (industria auto sau a componentelor auto). Termenul limita era 1 mai 2007. Dupa aproape un an nu s-a facut niciun progres si, mai mult, nimeni nu mai pomeneste de o astfel de lege.
Analistii apreciaza ca Romania va mai putea castiga din avantajul competitiv dat de forta de munca ieftina circa trei ani, dupa care atragerea de investitii straine va depinde strict de oferta de facilitati a autoritatilor.
In lipsa unei legislatii prietenoase cu investitorii, multe companii straine si-au amanat sau chiar au renuntat la realizarea unor investitii majore care ar fi putut crea peste 10.000 de noi locuri de munca, daca luam in calcul si efectele pe orizontala ale unitatilor de productie respective.
Seria i