15.000 de nemţi au manifestat ieri, la Bochum, împotriva mutării la Jucu (Cluj) a fabricii Nokia: „Lupta nu s-a sfârşit încă“, „Vampirul Nokia nu e mulţumit. Dracula îi dă mai mult sânge“. Sursa: Reuters
Circa 15.000 de persoane au demonstrat ieri în orăşelul german Bochum împotriva deciziei Nokia de a reloca fabrica lângă Cluj-Napoca. Cei 4.300 de angajaţi care vor rămâne fără un loc de muncă au fost susţinuţi atât de colegii de la alte unităţi de producţie din zonă, cat şi de tineri şi şcolari, care vor pierde locurile de practică oferite de concern.
Mutarea finlandezilor va costa foarte scump landul Renania de Nord - Westfalia. Pe de-o parte, acesta îl pierde pe unul dintre cei mai buni plătitori de taxe din regiune, în condiţiile în care concernul a achitat, în ultimii ani, circa 23-25 de milioane de euro. Ceea ce înseamnă că, în total, suma achitată depăşeşte subvenţiile primite, aşa cum au recunoscut autorităţile locale. În al doilea rând, landul rămâne cu circa 4.300 de persoane în căutarea unui loc de muncă.
Frica de şomaj este cea mai mare problemă socială a Germaniei de astăzi - potrivit unui studiu dat publicităţii la finele săptămânii trecute, circa 24% dintre angajaţi se tem că-şi vor pierde joburile. „Dispariţia fabricii va aduce pe piaţă în special muncitori slab calificaţi, implicaţi în procesul de producţie“, explică economistul Klaus-Peter Strohmeier. Dar, potrivit acestuia, asta se întâmplă de mulţi ani şi face parte din procesul de transformare.
„Prin dezvoltarea industriei carbonifere şi a celei de oţel, avem în zonă din ce în ce mai mulţi şomeri slab calificaţi. Viitorul stă însă în locuri de muncă pentru un nivel înalt de pregătire. Activităţi simple, ca acelea de la Nokia, sunt foarte bune pentru perioada de tranziţie“, spune Klaus-Peter Strohmeier. Locuitorii din Bochum se tem că, odată cu c