Unul dintre râurile care scaldă Mozambicul, Limpopo, şi-a ieşit din matcă. Viaţa a sute de mii de oameni este în pericol.
Autorităţile din Mozambic se aşteptau de mai bine de o lună la inundaţii. Poliţia şi armata din mai multe localităţi din nordul ţării au început să evacueze forţat populaţia. Ploile au căzut necontenit, iar aşteptările sunt la fel de sumbre. În ultimele trei săptămâni, 65.000 de oameni au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele din nordul ţării. Numărul acestora se ridică la 170.000 de mozambicani evacuaţi în toată ţara.
De fapt, Mozambicul este lovit cu regularitate de ploi torenţiale, în fiecare an autorităţile trebuind să facă faţă numărului tot mai mare de oameni care îşi pierd casele în furia apelor. Limpopo a dat cele mai mari bătăi de cap în 2001, când 700 de mozambicani şi-au pierdut viaţa, cel puţin 500.000 de oameni au rămas pe drumuri, iar infrastructura economică a suferit pierderi uriaşe.
ALERTĂ. Ca de fiecare dată, şi acum temerea cea mai mare a autorităţilor este legată de râul Limpopo, care s-a revărsat dincolo de malurile sale. În provincia Niassa, cel puţin 22.000 de case au fost înghiţite de ape şi 37.000 de hectare de teren agricol, mare parte cultivat cu orez, principala hrană a localnicilor, au fost distruse. “Nivelul apelor a crescut pe alocuri cu aproape doi metri în numai 24 de ore”, spune directorul Institutul Naţional pentru Managementul Dezastrelor, Paulo Zucula. El explică totodată că ploile abundente din ultima vreme, căzute în ţările vecine (Zimbabwe şi Africa de Sud), pe teritoriul cărora curge Limpopo, au determinat creşterea nivelului apelor râului în Mozambic, ape care au adus cu ele noroi şi mizerii.
Autorităţile mozambicane spun că inundaţiile de anul acesta pot fi mai grave decât cele din 2001, pentru că ploile cad încontinuu din noiembrie, iar meteorologii au a