Antreprenorul britanic Bruno Prior a cumpărat acum câteva luni staţiunea de schi alpină Ernen cu numai un franc elveţian, fiind acum proprietarul a patru teleschiuri, două netezitoare de pârtie şi 19 kilometri de pârtie, plus un restaurant.
La nivel local, în mica localitate Ernen, Prior este privit ca un salvator, deoarece a reuşit să atragă ceva clienţi, în condiţiile în care o bună parte a turiştilor au migrat către staţiunile de mari dimensiuni, care oferă şi alte activităţi decât schiul şi, nu în ultimul rând, magazine de lux. În plus, pe măsură ce încălzirea globală aduce mai puţină zăpadă în Alpi, staţiunile de la altitudini mai joase sunt nevoite să folosească extrem de scumpele „maşini de zăpadă“, aminteşte „New York Times“.
Prior are de gând să investească în Ernen până la 45 de milioane de dolari, pentru construirea a două noi teleschiuri şi a două hoteluri, iniţial cu 300 de camere. El a declarat că, reprezentând o companie privată, a decis să investească în „ceva nostim“.
Ernen este departe de a constitui un caz singular. Şi alte staţiuni mai cunoscute se confruntă cu dificultăţi fără precedent. Trei staţiuni din cantonul Ticino au evitat în ultima clipă falimentul, şi asta numai graţie intervenţiei guvernului cantonal, care le-a acordat o „finanţare interimară“. Mai cunoscuta staţiune Klosters, preferată de celebrităţi precum Prinţul Charles, are nevoie de 2,7 milioane de dolari pentru „maşini de zăpadă“. Puţin mai jos de Klosters, staţiunea Visperterminen a rămas deschisă numai pentru că 14 pensionari au acceptat să muncească fără plată la operarea teleschiului.