O echipa de astronomi si fizicieni din Marea Britanie au observat experimental indicii ca poate intr-adevar exista corzi cosmice, adica linii foarte masive, lungi cat intregul Univers, asa cum prevede teoria corzilor. Folosind un supercomputer, ei au simulat cum ar trebui sa arate distributia radiatiei cosmice de fond daca se ia si daca nu se ia in considerare teoria corzilor, apoi au comparat cele doua simulari cu rezultatele experimentale culese de satelitul WMAP. Comparatia pare sa sugereze existenta corzilor cosmice. Rezultatul a fost publicat pe 18 ianuarie 2008 in revista Physical Review Letters.
Ce este teoria corzilor?
Existenta acestor corzi cosmice este prezisa de teoria corzilor, numita si teoria supercorzilor. Aceasta pleaca de la idee ca particulele elementare, precum electronul si cuarcii ce formeaza protonii si neutronii, nu sunt de fapt particule punctiforme, ci mai degraba sunt niste corzi, de lungime foarte scurta, care vibreaza. Vibrand cu o anumita frecventa, aceste corzi au o anumita energie (proportionala cu frecventa), iar avand o anumita energie, au o anumita masa (proportionala cu energia). Daca o coarda vibreaza cu o alta frecventa, atunci ea are o alta energie si o alta masa. Si cum buletinul de identitate a unei particule elementare este masa ei (exceptie facand faptul ca o particula de materie si partenerul ei de antimaterie au aceeasi masa, dar atunci sunt distinse prin sarcina electrica de semne diferite), atunci aceasta coarzi vibrand la variate frecvente produc intreaga diversitate de particule elementare intalnite experimental, particule din carea Lumea asa cum o stim este formata.
Ce sunt corzile cosmice?
Teoria corzilor este inca in stadiul de ipoteza, iar oamenii de stiinta incearca sa verifice experimental predictiile teoriei. Una din aceste predictii este aceea ca daca la energiile cele mai inalte exista co