» Romania ramane, alaturi de UE, in pozitia de spectator la pasii rapizi facuti de Rusia spre concretizarea conductei de gaz "Magistrala de Sud", cunoscuta sub numele de South Stream. Presedintele sustine in continuare proiectul european, dar care bate pasul pe loc: Nabucco.
» Pierdem niste beneficii fictive, dar castigam evitand plasa geopolitica intinsa de Rusia partenerilor South Stream – cred unii analisti. Marea perdanta ar fi UE, care e pe cale sa cedeze in meciul, e drept, mai mult declarativ, al independentei de gazul rusesc.
Dupa ce Gazpromul rusesc a preluat compania nationala de gaz a Serbiei, proiectul Nabucco, sustinut de europeni si de americani, nu mai este creditat cu sanse de supravietuire de catre analisti. Practic, proiectul Nabucco isi propunea sa aduca gaz din zona caucaziana prin Marea Neagra si Romania, spre Europa Occidentala, ocolind Rusia. Romania este, evident, prinsa la mijloc intre un proiect coordonat de Rusia (South Stream), care ne ocoleste cu obstinatie, in traditia frictiunilor geopolitice de dupa 1989, si un proiect european (Nabucco) sustinut doar din vorbe de UE si Statele Unite, care nu au facut nici un pas spre concretizare. Romania nu risca multe din aceasta pozitie de aparent "stat cu mainile in san", ba chiar ar putea avea de castigat, cred analistii, insa Uniunea Europeana ar trebui sa-si puna cateva semne de intrebare privind mult-visata independenta energetica fata de Rusia.
"Nu e vorba de un pericol, ci de a avea o cota mai mare sau mai mica a unor beneficii", crede analistul militar Cornel Codita despre faptul ca Romania e ocolita de un gazoduct si se agata de unul cu sanse mici de reusita. Desi exista un risc, acela de a ramane pe o pozitie europeana mai slaba in domeniul energetic, situatia nu trebuie exagerata: "Transportul gazului este doar un element al acestei probleme. Sigur,