» Deprecierea monedei nationale poate arunca in incapacitate de plata o companie care face importuri.
» Vom asista la majorari de capital prin incorporarea sumelor acordate ca imprumuturi de firmele-mama.
Devalorizarea leului este riscanta pentru companiile care fac plati sau au luat credite in valuta, a avertizat Cristian Ionescu, directorul general al Coface Romania.
"In cazul unui soc valutar serios, care ar determina si cresterea dobanzii in moneda curenta, s-ar putea inregistra incidente de plata, atat a clientilor catre banci, cat si a companiilor din Romania catre creditorii lor externi", spune Ionescu.
"Nu e doar un risc al creditarii, deprecierea monedei nationale poate arunca in incapacitate de plata o companie care face importuri. O firma care a cumparat bunuri din Franta in august, de exemplu, urmand sa faca platile peste 120 de zile. Daca a incheiat un aranjament contractual pentru marfuri in valoare de un milion de euro, compania si-a propus sa vanda produsele partenerilor locali cu un adaos de 15-20% si, la data cand trebuia sa achite marfa, leul s-a depreciat cu 18-20%. In aceasta situatie, pierderea directa e de vreo 250.000 de euro, dar la aceasta se adauga platile salariilor, costurile depozitarii si taxele si impozitele achitate", a explicat Ionescu.
Nu este singurul efect negativ al scumpirii importurilor, avertizeaza Ionescu. "Se vor scumpi toate produsele de import. Electrocasnicele, de exemplu, care in majoritate sunt produse de import, s-ar putea scumpi, ceea ce ar putea atrage o scadere a consumului", spune Ionescu.
Firmele-mama vor sterge creditele
"Coface se refera in special la companii straine care fac afaceri in Romania. Nu cred ca asta e problema companiilor straine. Ceea ce cred ca se va intampla e transformarea creditelor acordate firmelor romanesti de grupurile-mama din straina