Autorităţile din Aspen au decis să ia măsuri împotriva încălzirii globale, deşi SUA susţin că schimbările climatice fac parte dintr-un ciclu normal al naturii.
În staţiunea de munte, unde casele de vacanţă emit în fiecare an 270 de kilograme de CO2, iar avioanele care aduc turişti aici produc 300.000 de tone de CO2 pe an, primarul s-a decis să amenajeze, în centrul Aspenului, o vatră în care focul este menţinutde mai bine de 18 luni.
Iniţiativa edilului Mick Ireland, care şi-a propus să reducă emisiile de CO2 cu 80% în următorii 43 de ani, le deschide ochii celor care nu cunosc implicaţiile schimbărilor climatice. Focul din Piaţa Independenţei produce aproximativ patru kilograme de CO2 pe an. “Oraşul «va cumpăra» aer curat, achiziţionând credite de energie regenerabilă echivalentă cu emisiile de electricitate şi gaze naturale provenite de la focul din centrul oraşului”, promite primarul.
Speranţa edilului rămâne deocamdată în stadiu incipient, din moment ce un recent concurs de protecţie a mediului s-a dovedit un eşec. Deşi li s-a oferit un premiu de 500$ şi un bon de cadouri în valoare de alţi 500$ pentru cel mai bun dispozitiv eficient energetic pentru locuinţă, nici un competitor nu a fost declarat câştigător. Oamenii sunt deocamdată reticenţi. Ei cred că biocombustibilii folosesc prea multă energie în procesul producţiei şi al livrării către consumatori, că arderea lemnului produce prea multe particule şi că obţinerea de energie din fecale de câine este o ocupaţie prea murdară. Cu toate acestea, primarul şi încă câţiva fac tot ce pot. Edilul se deplasează cu bicicleta prin oraş, a impus o taxă pe CO2, le permite locuitorilor şi turiştilor să călătorească gratis cu mijloacele de transport, a introdus aparate solare de taxat staţionarea autovehiculelor, încurajează cumpărarea de către populaţie a vaselor de toaletă ecologice, precum