Traditiile culinare banatene in materie de pregatire a mezelurilor vor fi "aduse la rang de arta" la Timisoara, in cadrul unui festival inedit, al degustarii carnatilor, eveniment organizat de publicatia Banater Zeitung si ajuns deja la editia cu numarul 36.
Intre participantii la "Festivalul degustarii carnatilor banateni" se gasesc persoane care au facut din prepararea carnatilor o traditie culinara respectata cu sfintenie, spun organizatorii evenimentului - ziaristii de la Banater Zeitung. Festivalul culinar va avea loc joi, la orele pranzului - dupa cum era de asteptat, la casa Adam Muller-Guttenbrunn din Timisoara.
Pana in 1989 festivalul reprezenta, dupa cum spun cei de la Banater Zeitung, "o manifestare privata si usor subversiva in interiorul redactiei, unde cititorii din spatiul rural banatean - dar nu numai - aduceau la redactie, pentru degustare si pentru "concurs" mostre ale carnatilor facuti in casa. Ziua desfasurarii evenimentului era publicata in ziar, fapt pentru care veneau doar cititori ai ziarului".
Dupa revolutie, evenimentul organizat intr-un colectiv la inceput restrans s-a transformat intr-unul mai vizibil timisorenilor, fapt pus de Banater Zeitung si pe seama pasiunii banatenilor pentru carnati. De cativa ani participa la acest festival, alaturi de producatori "independenti" si firme specializate in mezeluri.
Cine va decide unde se vor duce premiile pentru cei mai gustosi carnati? Nicoleta Dobos, reprezentanta publicatiei organizatoare spune ca: "De la diversele firme producatoare pe care le-am contactat cu ocazia acestui festival, ne-a frapat un raspuns din partea unui mare producator din Banat: "Noi producem carnati pentru consum, nu pentru concurs!" Pornind de la faptul ca suntem, in fond, cu totii niste consumatori, fie si numai de carnati, raspunsul acesta ne-a dat o idee pe care o transpunem in practica: repr