Multi solicitanti stau degeaba la cozile de la casele de pensii, fiindca acordarea ajutorului este conditionata de calitatea de pensionar, a decedatului si supravietuitorului, de cuantumul pensiei de maximum 364 lei pentru cei care au lucrat la stat sau 140 lei pentru agricultori. In cazul in care solicitantul primeste pensie din ambele categorii, ajutorul lunar se acorda doar daca venitul cumulat nu depaseste 364 lei. Aceste conditii nu sunt insa suficiente. Sotul supravietuitor pensionar mai trebuie sa nu se fi casatorit dupa decesul partenerului, iar durata casniciei sa fie fost de minimum 5 ani si sa aiba domiciliul pe teritoriul Romaniei. Cel care solicita ajutorul trebuie sa fie pensionat pentru limita de varsta, potrivit Legii 19/2000.
Pentru stabilirea plafonului de venit se au in vedere toate veniturile din pensiile de care beneficiaza sotul supravietuitor la data solicitarii.
Georgeta Gheorghe, director in Ministerul Muncii, ne-a declarat ca Normele metodologice de aplicare a Legii 578/2004 privind acordarea unui ajutor lunar pentru sotul supravietuitor pensionar urmeaza sa fie avizate abia la inceputul saptamanii viitoare de Consiliul Economic si Social, apoi adoptate de Guvern. Cererile se primesc insa la casele de pensii, iar acordarea ajutorului se face, potrivit legii, din luna ianuarie 2008, dar doar dupa publicarea acestor norme in Moni-torul Oficial.
Ajutorul pentru sotul supravietuitor pensionar, cu minimum 10 ani de casatorie, este de 113 lei lunar daca are pensie de stat si 44 lei daca este agricultor. In cazul in care au fost casatoriti mai putin de 10 ani, ajutorul lunar se diminueaza proportional. Solicitantul va depune urmatoarele documente: copia buletinului de identitate sau a cartii de identitate din care sa rezulte codul numeric personal; copia certificatului de nastere al sotului supra-vietuitor; copia certificatului de ca