Strânşi la Iaşi de Ziua Unirii Principatelor, la început de an electoral, preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu-Tăriceanu şi-au asmuţit ieri susţinătorii unul împotriva celuilalt.
Confiscată de politicieni, Piaţa Unirii a fost împărţită în insule galbene, portocalii şi roşii în timp ce ieşenii de rând au stat după gardurile montate în centrul oraşului. Aclamat de simpatizanţii PD-L, Băsescu a fost hulit de galeriile liberală şi social-democrată, în timp ce Tăriceanu şi-a primit aplauzele de la PNL-işti şi huiduielile din tabăra portocalie.
Deşi au schimbat, zâmbind, câteva cuvinte pe scena oficialilor, flancaţi de câţiva miniştri, dar şi de liderii PSD Mircea Geoană şi Ion Iliescu, la final, premierul şi preşedintele s-au prins în hore diferite.
Duel politic în piaţa roşu-galben-portocalie
„Îmi face plăcere să revin la Iaşi. Nu-mi face plăcere că politizaţi o sărbătoare a moldovenilor, în primul rând“, le-a replicat Băsescu aplaudacilor PNL-işti, acoperiţi de baloane, umbrele colorate în galben şi bannere imense înfăţişându-i pe Kogălniceanu, Cuza şi Brătianu, cu mesajul „Acestor liberali le datorăm Unirea!“.
În tabăra opusă, simpatizanţii PD-L agitau steaguri cu inscripţia „Unirea face puterea!“, sloganul sub care PD a fuzionat cu PLD. Într-un discurs despre „oameni politici inteligenţi“ pe care i-a avut România la momentul Unirii Principatelor, Băsescu a ţinut să menţioneze şi puterea justiţiei faţă de politicieni la acea vreme.
„Una dintre instituţiile fundamentale create atunci a fost Înalta Curte de Casaţie, care avea şi misiunea de a judeca faptele înalţilor demnitari şi ale miniştrilor din proaspă tul stat. Nevoia de egalitate între români vine de aproape 150 de ani“, a comentat preşedintele pe fondul recentului scandal al dosarelor miniştrilor.
De la