"Zarva de razboi intre Palate" - Dupa plecarea Monicai Macovei de la fotoliul Ministerului de Justitie, lupta anticoruptie stagneaza in Romania, scrie saptamanalul german Rheinischer Merkur.
Rheinischer Merkur o caracterizeaza pe Minoca Macovei ca fiind "o jurista cu experienta internationala si fara apartenenta politica".
"Macovei si-a facut in timp toti dusmanii pe care si-i poate face cineva: intreprinzatori care nu puteau sa inteleaga faptul ca licitatiile primite prin mituire nu mai sunt legale; procurori care trebuiau sa demareze anchete, indiferent de situatia materiala a celor vizati; parlamentari, care au fost demascati de Macovei ca fiind implicati in scandaluri de coruptie. La cateva luni dupa aderarea Romaniei la UE in 2007, dusmanii lui Macovei s-au debarasat, insa, de incomodul ministru al justitiei", comenteaza analiza publicata de saptamanal.
"Reformele Monicai Macovei - pe care le-a impus fie si in pofida unor amenintari cu moartea - au fost revizuite de catre succesorul sau la fotoliul ministerial, Tudor Chiuariu. Mai mult, acesta a cerut demiterea lui Doru Tulus, sef al Sectiei a II-a a Directiei Nationale Anticoruptie; Chiuariu a adoptat o serie de Ordonante de Urgenta cu privire la organizarea justitiei si a modificat Codul Penal, in scopul de a proteja infractori cu dosare mai vechi - o masura ce a starnit critici dure din partea ambasadorului SUA la Bucuresti. Chiar si romanilor le este foarte suspect domeniul justitiei: 60% dintre romani au putina sau nu au deloc incredere in justitie, se arata intr-un sondaj realizat de Fundatia Soros in octombrie", arata publicatia germana in legatura cu perioada Tudor Chiuariu.
Razboiul dintre Palate este cauzat, in principal, de divergente in ceea ce priveste justitia, mai scrie publicatia germana. Presedintele Traian Basescu, "care contribuit in tandem cu Mo