Francezul care a luat terenuri în arendă la Cetate susţine că fostul acţionar de la Dinamo a intrat cu tractoarele pe pământurile sale. Sursa: Foto: Florin Băltăreţu
Primit cu braţele deschise de ţăranii din Cetate, judeţul Dolj, şi privit ca un arendaş serios, Gigi Neţoiu a ajuns să fie înjurat de cei care vedeau în fostul patron al echipei de fotbal Universitatea Craiova un salvator al agriculturii din comuna de la malul Dunării. Mai mult, acuzat de cel mai mare investitor din zonă, cetăţeanul francez Michel Arricau, că a intrat cu forţa pe terenurile sale, arendaşul Neţoiu, supranumit „Comandantul“, s-a ales cu câteva plângeri penale pentru „tulburare de posesie“.
Vecin de moşie cu Mircea Dinescu
Recomandat de prietenia cu Marin Duţă, primarul Cetăţii, şi poetul Mircea Dinescu, fostul acţionar de la Dinamo a început să investească în agricultură în urmă cu doi ani, când a cumpărat câteva sute de hectare de teren, devenind astfel vecin de moşie cu Mircea Dinescu. Deşi novice în ale agriculturii, Neţoiu a câştigat încrederea unei părţi din populaţia comunei, iar oamenii au decis să încheie contracte de arendă cu firmele acestuia. Francezul Michel Arricau a rămas să muncească majoritatea terenurilor din Cetate.
„Ne-am mutat pământul la Neţoiu, sperând să fie corect cu noi şi să ne dea ce ni se cuvine. Acu’ regretăm pentru că şi el, ca şi francezul, îşi vede doar interesul lui“, spune Nicolae Opriş. În primăvara anului trecut, cele două firme ale lui Neţoiu, cu care ţăranii doljeni au semnat contracte de arendă, deşi mulţi nu reziliaseră actele cu francezul, SC East Way Spedition şi Vincon Distribution SRL, şi-au extins activitatea.
„Credeam că e Dumnezeu în România“
Terenurile vizate erau dintre cele mai productive aflate în zona irigabilă, „vreo 550 de hectare cuprinse între Moara Dracilor