Cinci macelari romani acuza un abator german ca proceseaza carne stricata, care este exportata in Romania si Rusia, dar confirmarea analizelor de laborator nu a venit inca. Standardele germane privind categoriile de carne sunt diferite fata de cele din Romania, insa practicile din indrustria procesarii carnii justifica suspiciunile. Intre timp, politicienii germani elaboreaza legi si sanctiuni si anunta toleranta 0.
Ancheta impotriva firmei germane BFZ Brageler Fleischzerlegung GmbH din Vechta se sprijina momentan pe marturiile celor 5 angajati romani, desi unele publicatii germane sustin ca ar mai exista si un film inregistrat de unul dintre martori cu un telefon mobil, inregistrare care este proba in proces. Firma nu este insa la primul incident de acest fel, dimpotriva ea a mai fost anchetata in 2006, pentru practici similare din perioada 2004-2005. Deocamdata nu exista o confirmare a faptului ca acea carne ar fi fost alterata, insa probele se afla la analiza.
Standarde diferite la carne
Ceea ce numim in Romania carne stricata, in Germania se diferentiaza in doua categorii: exista carne „degradata biologic“, insa relativ buna de consum (Gammelfleisch) si carne care nu se permite consumului uman si este, eventual, preparata pentru hrana animalelor (Ekelfleisch). Presa germana vorbeste despre existenta in abator a carnii degradate biologic, insa macelarii romani -a caror identitate nu apare in media - se refera la carne „puturoasa si mucegaita“.
Buclucasul cap de porc
Firma Brägeler a cumparat en-gros cap de porc, iar carnea scoasa de pe acesta - considerata in mod normal reziduala - ar fi fost amestecata cu carne buna si vanduta la un pret mai mare, pentur carnati comercializati in germania sau exportati in Romania si Rusia. In Germania, carnea din jurul gatului injunghiat al porcului, cu acumulari de san