Cu cea mai mare creştere economică din ultimii 13 ani, de 11,4%, gigantul asiatic ţinteşte locul Germaniei în clasament. Sursa: Reuters
Creşterea economică de anul trecut a Chinei, cea mai mare din ultimii 13 ani, are toate şansele să propulseze gigantul asiatic pe locul trei în clasamentul celor mai puternice economii din lume. Economia Chinei a crescut, în 2007, cu 11,4% faţă de 2006, când avansul faţă de anul precedent a fost de 11,1%, potrivit datelor anunţate de Biroul Naţional de Statistică din China (BNS), citat de AFP. Produsul intern brut (PIB) al Chinei s-a situat, anul trecut, la 24.666,9 miliarde de yuani (3.380 miliarde de dolari).
Avansul faţă de 2006 reprezintă cel mai înalt nivel de creştere de după 1994, când PIB-ul chinez a urcat cu 13,1%. Dezvoltarea economiei celei mai populate ţări din lume este spectaculoasă în contextul încetinirii ritmului de dezvoltare în SUA, din cauza crizei creditelor ipotecare. Evenimentele din SUA au afectat însă China prin scăderea exporturilor, care reprezintă o treime din PIB-ul statului asiatic. Pentru anul în curs, analiştii estimează o creştere economică mai lentă, de 10%.
Nivel de trai scăzut
Chiar dacă avansul PIB-ului plasează China printre cele mai mari economii din lume, nivelul de trai este cel care face diferenţa între state. În timp ce PIB-ul pe cap de locuitor în Germania a fost, în 2006, de peste 35.000 de dolari, China, ţara care aspiră să-i ia locul în topul economiilor puternice, are un PIB pe cap de locuitor de peste 14 ori mai mic, puţin peste 2.400 de dolari.
Cu toate că rezultatele indică un ritm alert de dezvoltare economică, autorităţile de la Beijing nu se grăbesc să se plaseze pe al treilea loc în topul economiilor mondiale. „Nu putem face o comparaţie cu Germania, deoarece această ţară nu şi-a anunţat încă statisticile economice