„Evenimentul zilei“ continuă serialul dedicat personalităţii celui care ar fi împlinit mâine 90 de ani. Ceauşescu îl desemnase pe fiul său cel mic, Nicu, drept succesor la „tron“.
1 /.
Pe 26 ianuarie, Nicolae Ceauşescu ar fi împlinit 90 de ani. Ajuns secretar general al PCR în martie 1965, la acel moment cel mai tânăr lider din blocul sovietic, Ceauşescu a declanşat imediat procesul de concentrare absolută a puterii în mâinile sale. În această acţiune, derulată cu sprijinul grupului aparatului de partid de care era legat prin mii de fire din perioada cât condusese Direcţia Organizatorică a CC al PMR, noul conducă tor a jucat cu abilitate cartea unei relative deschideri, mai ales în planul culturii, al reformelor economice şi al iniţiativelor de politică externă.
La Congresul al IX-lea din iulie 1965, a afirmat că niciun om, oricât de capabil ar fi, nu poate oferi soluţii în toate chestiunile vieţii sociale. A preconizat întărirea muncii colective şi l-a criticat în chip voalat pe predecesorul său, Gheorghiu-Dej, că s-a îndepărtat de nucleul conducerii partidului. I-a cultivat cu viclenie pe baronii lui Dej, în special pe Maurer şi Bodnăraş. A ştiut să-i folosească pentru a-l emascula politic pe rivalul său iniţial, Gheorghe Apostol, mult mai asemănător cu Dej ca stil politic.
Toţi oamenii dictatorului
Am discutat în numeroase scrieri cariera celui care avea să devină în doar câţiva ani dictatorul absolut al României. Privind acum înapoi şi meditând asupra meandrelor biografiei acestui stalinist pentru eternitate, este limpede că, de la început, Ceauşescu a urmărit să acumuleze puterea totală în mâinile sale.
În această operaţie a fost ajutat nu doar de birocraţia de partid, de personaje precum Ilie Verdeţ, Manea Mănescu, Emil Bobu, Vasile Patilineţ, Ion Dincă, Virgil Trofin, Constantin Dăscălescu,