După ce Societe Generale, a doua mare bancă din Franţa şi acţionarul majoritar al BRD (58,32%), a fost victima celei mai mari fraude bancare de până acum - 4,9 miliarde de euro toată lumea se aştepta ca acţiunile BRD să scadă la Bursa de Valori Bucureşti. Lucru care nu s-a întâmplat, nici în şedinţa din ziua fraudei nici în cea de ieri.
Titlurile BRD au început ziua de ieri cu un preţ de deschidere de 20,7 lei per acţiune, la închidere acestea înregistrând o variaţie pozitivă de 3%, ajungând chiar la un maxim de 21,2 lei/titlu. Tot până la ora menţionată se efectuaseră un număr de 796 de tranzacţii cu un volum de 494.610 acţiuni tranzacţionate.
În ziua fraudei, acţiunile BRD au încheiat şedinţa în creştere cu 1,52%, ultimul preţ de tranzacţionare fiind de 20 de lei.
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat şedinţa de vineri în creştere, pentru a doua zi consecutiv, recuperând o parte din pierderea de 9,4% înregistrată în primele trei zile ale săptămânii, scăderea medie a preţurilor faţă de săptămâna trecută fiind de 3,73%.
Frauda de proporţii de la grupul francez a fost făcută de un trader cu responsabilităţi limitate, care s-a angajat la efectuarea unor plasamente frauduloase în 2007 şi 2008, depăşind atribuţiile postului. Beneficiind de cunoştinţele acumulate în perioada în care a lucrat într-un departament administrativ privind procedurile de control, el a reuşit să ascundă plasamentele, printr-o schemă complexă de tranzacţii fictive. Acesta este angajat al băncii din 2002, are 30 de ani şi un salariu anual de aproape 100.000 de euro. (P.B.)
După ce Societe Generale, a doua mare bancă din Franţa şi acţionarul majoritar al BRD (58,32%), a fost victima celei mai mari fraude bancare de până acum - 4,9 miliarde de euro toată lumea se aştepta ca acţiunile BRD să scadă la Bursa de Valori Bucureşti. Lucru care nu s-a întâmplat, nici în şed