Cele mai importante trei probleme cu care se confrunta justitia romaneasca sunt coruptia, lipsa de profesionalism si legislatia neclara, sustin cetatenii care au fost implicati intr-un proces. Cei care n-au fost implicati intr-un proces cred ca primele trei probleme ale justitiei din Romania sunt coruptia, lipsa de profesionalism si implicarea politicului in justitie. Spre deosebire de cetateni, oamenii din sistem, ca grefierii de exemplu, nu-i percep insa pe judecatori, procurori, avocati sau politisti ca fiind corupti. Avocatii, in schimb, au o parere foarte buna despre ei dar foarte proasta despre politisti in primul rand, si abia apoi despre procurori si judecatori, arata datale unui sondaj Gallup Romania.
Datele sondajului sunt inca tinute la secret de catre Consiliul Superior al Magistraturii. Sondajul, prezentat in sedinta CSM de joi, a fost finantat de Banca Mondiala si evalueza perceptia publicului dar si a profesionistilor din justitie (judecatori, procurori, grefieri avocati) in ce priveste performantele sistemului.
● Din datele sondajului Gallup Romania reiese ca mai bine de jumatate din populatie percepe inca sistemul judiciar din Romania ca fiind corupt. De exemplu, judecatorii, procurorii, avocatii si politistii sunt perceputi ca fiind cei mai corupti din sistemul judiciar. Despre judecatori, 46% dintre cetatenii chestionati sunt de parere ca multi sunt implicati in acte de coruptie iar 18% cred ca aproape toti judecatorii sunt implicati.
● Aproape la fel raspund cand este vorba de procurori, avocati sau politisti. Cele patru categorii profesionale sunt de altfel cele care sufera cel mai tare la capitolul increderii publice.
● Situatia se inverseaza total cand cei chestionati sunt oameni din sistem. 41% dintre grefieri, de exemplu, afirma ca aproape nici un judecator nu este implicat in acte de coruptie s