"Nu se poate vorbi despre o epidemie de gripa, ci de focare de gripa in Bucuresti, Constanta, Buzau, Iasi, Brasov si Sibiu", a declarat, vineri, secretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Mircea Manuta.
Potrivit lui Manuta, nu se poate vorbi despre o epidemie de gripa avand in vedere ca numarul actual al bolnavilor este de 38, dintre care 16 in Bucuresti, opt la Constanta si opt la Iasi.
Mai mult, virusul, izolat la spitalul Cantacuzino din Bucuresti, este H1N1, si nu A1N1, cum s-a vehiculat pana in prezent, tulpina ce se gaseste acum pe piata.
Pe de alta parte, desi nu de poate vorbi despre o epidemie de gripa, specialistii considera ca numarul bolnavilor va creste in urmatorul interval.
"Sunt inregistrate cazuri usoare si moderate de imbolnavire. Bolnavii sunt tinuti in spital. Din cele 38 de cazuri, 90% nu fusesera vaccinate", a declarat Mircea Manuta.
Potrivit secretarului de stat din Sanatate, virusul afecteaza in special persoanele cu varste active, la 30, 40, 50 de ani.
In cazul in care o persoana are simpotoome de febra peste 39 grade Celsius, stari de rau si dureri de cap, este recomandat ca persoana in cauza sa ramana la domiciliu, dupa care sa contacteze medicul de familie, care va stii ce e de facut in continuare.
"Este bine ca persoana bolnava sa se izoleze de membrii familiei, iar membrii familie trebuie sa poarte masca de protectie", a recomandat Mircea Maruta, adaugand ca este de preferat ca persoanele bolnave sa evite la mijloacele de transport in comun.
"Recomandam spalarea mainilor dupa folosirea batistelor, a servetelor de nas, dupa intrarea in contact cu o persoana bolnava, cat si imbracarea potrivit vremii si consumarea de vitamine", a sfatuit Mircea Manuta.
O alta cale de prevenire este vaccinarea, in special pacientii varstnici peste 6