Aradeanul Daniel Funeriu este, la 35 de ani, unul dintre cei mai apreciati chimisti din lume. Recent, el a primit cea mai mare suma de bani oferita de UE pentru un singur grup de cercetare. Povestea vietii lui are un dramatism aparte, amplificata de fuga in Occident inainte de 1989.
La 35 de ani, Daniel Funeriu este doctor in chimie si a lucrat in importante centre de cercetare de pe trei continente. Povestea vietii lui are un dramatism aparte, amplificata de fuga in Occident inainte de Revolutie.
Intr-o incercare de a recupera o minte sclipitoare atrasa de Japonia, Europa i-a oferit o bursa de doua milioane de euro, iar Universitatea Tehnica din München i-a pus la dispozitie pentru cercetari alte doua milioane de euro. Obiectivul sau: dezvoltarea de tehnologii care sa permita "deconvulsia complexitatii biologice la nivel molecular, cu aplicatii directe in descoperirea medicamentelor". Altfel spus, gasirea unor metode pentru intelegerea modului de functionare ale organismelor la nivel molecular, proces necesar in combaterea bolilor.
Copilaria, in curtea Regelui Mihai
Amintiri din copilaria petrecuta pe malul Muresului sau in gradinita din curtea palatului regal de la Sarvarsin l-au insotit pretutindeni: "Am trait in cinci tari, dar nicaieri nu m-am simtit atat de impacat cu lumea ca la Savarsin. Paradoxal, poate, mi-as caracteriza copilaria ca fericita. Paradoxal, pentru ca la 5 ani mi-am pierdut mama intr-un accident rutier".
Bunicul sau asculta Europa Libera si in mintea copilului de atunci s-a nascut ideea de a fugi de comunism. Legendele locale despre Regele Mihai, plimbarile sale, curtea sa, i-au fost povestite de cei mai batrani. "La Savarsin este un drum care duce de la castel la gara. A fost facut de rege inainte de razboi fiindca avea masina. Si azi este impecabil, in pofida faptului ca pe el au trecut masini agricole."