Romania va primi 80 de milioane de euro din partea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si a Uniunii Europene pentru sprijinirea proiectelor de eficienta energetica.
Linia de creditare face parte dintr-un imprumut mai amplu in valoare de 100 mil. euro de care va beneficia si Bulgaria, a declarat pentru ZF Terry McCallion, senior banker la BERD.
Oficialul nu a precizat termenul exact pana la care Romania va primi acest imprumut, adaugand ca acesta va varia in functie de evolutia solicitarilor locale. "Din cele 100 de milioane de euro, Romania va primi partea leului. Vom aloca bancilor romanesti implicate in creditarea proiectelor de eficienta energetica 80 de milioane de euro, Bulgaria urmand a primi restul de 20 de milioane de euro", a spus oficialul BERD.
Linia de credit acordata de BERD se adreseaza in principal companiilor din sectorul industrial, atat intreprinderilor mici si mijlocii cat si companiilor mari.
"In Bulgaria, la astfel de linii de creditare au avut acces de la micii intreprinzatori care au folosit imprumutul pentru schimbarea cuptoarelor pana la marii procesatori din industria alimentara, care au investit in imbunatatirea conditiilor de munca", explica McCallion.
Banii vor ajunge pe piata prin intermediul a trei banci locale cu care institutia financiara internationala a incheiat deja acorduri. Astfel, ieri a fost acordata prima linie de credit in valoare de 35 de milioane de euro, banii fiind distribuiti astfel: BCR - 20 milioane de euro, CEC - 10 milioane de euro si Banca Transilvania - 5 milioane de euro. Restul de 45 de milioane de euro va fi alocat in viitor tot prin intermediul unor banci comerciale din Romania.
"Am acordat finantari in valoare de 175 de milioane de euro proiectelor de eficienta energetica din Bulgaria in decursul ultimilor patru ani, aceasta tara necesit