De teama bătrâneţii, Ceauşescu nu se bucura de aniversarea sa. Evenimentul zilei“ continuă serialul dedicat aniversării fostului dictator Nicolae Ceauşescu, publicând câteva relatări ale lui Ştefan Andrei, fost ministru de externe al RSR. Sursa: Rompres
1 /.
Astăzi, 26 ianuarie, „cel mai iubit fiu al poporului“ ar fi împlinit 90 de ani de viaţă şi 75 de „activitate revoluţionară“. Dacă nu l-ar fi ucis foştii săi tovarăşi, în decembrie ’89, sistemul nu ar fi colapsat, iar sănătatea nu s-ar fi opus nici ea, Nicolae Ceauşescu ar fi avut parte, probabil, de omagii groteşti şi osanale fără număr, cântate în presa aservită. Un circ „minunat“, întins de-a lungul unei săptămâni.
Apoi, în ziua aniversării, ar fi luat masa cu „locotenenţii“ săi din Consiliul Politic Executiv (CPEx). Şi, în final, cu oamenii de artă, cultură şi ştiinţă. Cu toţi aceştia dictatorul ar fi fost, ca de obicei, ursuz, distant şi obsedat numai de cum decurge planul cincinal. Însă Ceauşescu nu şi-a iubit niciodată ziua de naştere, simţind că fiecare an scurs îl apropie mai mult de bătrâneţe.
Ştefan Andrei, unul dintre oamenii de încredere ai Tovarăşului, a fost un obişnuit al aniversărilor de 26 ianuarie. De fapt, spune Andrei, Ceauşescu le organiza doar din obligaţie ideologică.
„Nu voia să îmbătrânească“
„Avea o atitudine foarte curioasă. Nu voia să îmbătrânească şi nici să pară că a îmbătrânit şi de aceea nu purta nici ochelari. Îşi primea materialele bătute cu caractere mari, ca să le poată citi. De exemplu, când a făcut 55 de ani, în 1973, zicea că, de fapt, se împlinesc 40 de ani de activitate revoluţionară, şi nu 55 de ani de viaţă“. Ca atare, chefurile cele mai ample de ziua sa erau date o dată la cinci ani, când se împlineau cifre rotunde.
În restul timpului, serbarea zilei de naştere a tovarăşului Nicolae Ceau