“Cine se arde cu ciorba sufla si-n iaurt” zice o vorba populara sau cu alte cuvinte oamenii invata din propriile greseli. Cei mai multi dintre noi fac asta zi de zi, dar proverbul nu poate fi aplicat tuturor. Cel putin asa sustine un studiu recent, publicat in revista Science.
Studiul analizeaza o varianta a genei care codeaza pentru receptorul D2, o protein localizata la suprafata creierului si activata de neurotransmitatorul dopamina. Aceasta varianta (alela) A1, a fost associata in studii anterioare cu cresterea vulnerabilitatii oamenilor la dependenta de substante ( alcool, nicotina, cofeina, etc).
In cadrul analizei, cercetatorii germani au folosit o metoda de invatare in care subiectiilor, posesori sau nu ai alelei A1, li s-a cerut sa aleaga simboluri pe un monitor de calculator. Ei au fost recompensati cu un “zambet” pentru fiecare symbol “bun” si cate o “incruntature” pentru simbolurile “rele”. In acelasi timp activitatea creierului a fost monitorizata cu ajutorul metodelor de imagistica cu rezonanata magnetica functionala.
Rezulatul cercetarii arata ca toti subiectii, indiferent de varianta receptorului D2 avuta, au ales cu usurinta simbolurile “bune” cand au fost prezentate in pereche cu simboluri noi, neutilizate in procesul de invatare.
Totusi, in cazul subiectilor cu alela A1, s-a observat o deficienta in evitarea alegerii simbolurilor “rele” cand acestea au fost presentate in alte combinatii. In acelasi timp hartile de activitate a creierului, inregistrate in timpul invatarii, au aratat ca in cazul subiectilor cu alela A1 activitatea cortexului frontal si cea a hipocampusului, regiuni implicate in procesele de memorie si control al feedback-ului negativ, au fost mai reduse comparativ cu activitatea acelorasi zone la subiectii control.
Se stie ca densitatea receptorului D2 la suprafata acestor regiuni din cr