Tranzactiile demnitarilor autohtoni incheiate pe teritoriul statelor Uniunii Europene vor fi monitorizate incepind cel mai tirziu de anul viitor.
Orice tranzactie imobiliara, bancara sau financiara pe care o vor face ministrii, parlamentarii, secretarii de stat si sefii institutiilor de stat autohtoni pe teritoriul statelor Uniunii Europene va fi urmarita pe intregul teritoriu comunitar, potrivit unui proiect de lege rezultat in urma unei directive europene obligatorii, scrie MEDIAFAX. Proiectul de act normativ are ca scop un mai bun control al posibilelor fapte de spalare de bani, coruptie si evaziune fiscala si este finantat din fonduri britanice. La elaborarea lui au lucrat Ministerul de Justitie roman si Transparency International Romania.
Contactat de Cotidianul, Victor Alistar sustine ca proiectul este finalizat si urmeaza sa intre in circuitul de avizare. El mai spune ca legea nu are scopul de “a investiga” tranzactiile Persoanelor Expuse Politic (PEP), asa cum se numeste categoria de cetateni vizati de actul normativ, ci de “a colecta” aceste date in toate statele UE.
“Sa spunem ca un primar din Portugalia isi cumpara un teren in Romania si cei din Portugalia vor sa verifice daca aceasta tranzactie a fost legala. Pot sa verifice la Unitatea de Informatii Financiare a UE, care va centraliza toate datele colectate de la institutiile statelor europene, echivalente Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor”, ne-a explicat Alistar, adaugind ca aceste date nu vor avea caracter public.
Integral in Cotidianul Tranzactiile demnitarilor autohtoni incheiate pe teritoriul statelor Uniunii Europene vor fi monitorizate incepind cel mai tirziu de anul viitor.
Orice tranzactie imobiliara, bancara sau financiara pe care o vor face ministrii, parlamentarii, secretarii de stat si sefii institu