Noua lege pentru protecţia animalelor lasă în sarcina oamenilor legii identificarea câinilor abandonaţi şi amendarea stăpânilor acestora. Câinii, pisicile sau alte animale fără stăpân descoperite vagabondând prin oraş cad în sarcina poliţiei, conform unei reglementări recent apărute în noua lege pentru protecţia animalelor - nr. 9/2008. Oamenii legii ar trebui să-i depisteze pe iubitorii de animale care-şi lasă prietenii necuvântători pe străzi şi să-i amendeze cu sume cuprinse între 800 şi 1.500 de lei. Sursa: Reuters
În unele cazuri grave, de maltratare sau omorâre a animalelor, amenzile date de poliţişti s-ar putea transforma, potrivit legii, în închisoare de la o lună la un an şi jumătate. Chiar dacă nu ştiu exact cum o vor face, reprezentanţii poliţiei se declară gata să se ia în piept cu stăpânii inconştienţi.
Îi creştem sau îi omorâm?
Organizaţiile pentru protecţia animalelor au sprijinit această lege, mai ales din perspectiva unui articol care prevede interzicerea eutanasierii animalelor, cu excepţia celor care au boli incurabile. Acest articol ar fi trebuit să salveze de la moarte maidanezii bucureşteni, care, dacă nu sunt adoptaţi în termen de şapte zile de la prindere, sunt trimişi pe lumea cealaltă de către Administraţia pentru Supravegherea Animalelor (ASA).
Totuşi, pentru că noua lege scapă din vedere anularea unui articol din vechea lege, care prevede chiar eutanasierea, ASA a decis să-şi vadă mai departe de treabă. „Articolul 1 din vechea lege (nr. 205/2004) prevede că gestionarea animalelor fără stăpân este reglementată de legislaţia proprie. Deci de alineatul 2 din Legea nr. 227/2002, care spune că animalele sunt eutanasiate după şapte zile dacă nu sunt revendicate“, explică Simona Panaitescu, director la ASA.
Atât timp cât acest articol nu este abrogat de noua lege, Panaitescu spune c