Ce ne spune deprecierea rapida a leului? În primul rand ca nu stim sa economisim.
Ce putem spune despre acest inceput de an turbulent din punct de vedere economic? In primul rand, ca nu stim sa economisim. Ca atunci cand avem bani ii cheltuim fara noima si ca firmele romanesti nu sunt inca eficiente. Devalorizarea leului mai spune si faptul ca economia romaneasca depinde foarte mult de fonduri speculative, iar multi bani din sistem au reprezentat, de fapt, investitii pe termen scurt. Dar, in tot acest rau, e si un bine. Economia romaneasca e conectata la cea europeana. In acelasi fel in care ne afecteaza tendintele negative, ne afecteaza si cele pozitive.
Institutiile europene si cele de peste Ocean au inceput sa se miste si sa intervina pentru evitarea recesiunii. E adevarat, creditele se vor scumpi, dar nu numai in Romania. E acest lucru atat de rau? Dupa o perioada de exuberanta a pietei, cu cresteri halucinante ale pretului la proprietatile imobiliare si actiunilor, a venit vremea „corectiilor“, cum spun analistii financiari. Într-un articol din „New York Times“ se preciza faptul ca, in SUA, pretul proprietatilor imobiliare in state precum Florida si California e inca mai mare cu 30 de procente decat cel real. Iar pretul actiunilor celor mai multe companii e supraevaluat cu 10 procente.
In Romania, cu proprietatile imobiliare s-a intamplat cam la fel ca in SUA. Dupa ce populatia a avut acces la credite, pretul caselor a crescut intr-un ritm mult mai rapid decat puterea de cumparare. Tendinta de crestere a fost data de cerere si sustinuta de banci prin relaxarea conditiilor de creditare. De fapt, majoritatea celor care si-au cumparat case in ultimii cinci ani au facut-o ipotecandu-si castigurile viitoare.
Bancile au dat banii sperand ca economia va merge bine in continuare, iar oamenii ca veniturile lor vor ajunge des