Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, şi-a construit o carieră bazată pe doi piloni: supuşenie faţă de şefi şi agresivitate faţă de cei care îl critică.
A ieşit la rampă, în ultima perioadă, cu declaraţii agresive sau controversate. După ce „Evenimentul zilei“ a publicat un articol critic la adresa ministerului - „Riscograma Nicolăescu e bolnavă la cap“ - ministrul a trimis o replică dură. Fără a-l nominaliza pe preşedintele Traian Băsescu, Nicolă escu face trimitere la un „om“ care „a strâns în jurul său o adunătură de frustraţi şi incompetenţi“.
De altfel, ministrul sănătăţii a dovedit că are o aversiune puternică faţă de Băsescu. El l-a acuzat pe şeful statului că l-ar fi jignit la telefon pe Teodor Meleşcanu, dar informaţia a fost dezminţită chiar de ministrul interimar al justiţiei.
Trecut discret la regia de arme
Foarte vocal în ceea ce-i priveşte pe adversarii săi politici, Nicolăescu s-a dovedit relativ discret în ceea ce priveşte trecutul său. Potrivit CV-ului său oficial, el a lucrat, înainte de 1989, la Ministerul Comerţului. Totuşi, ziarul „Adevărul“ a publicat, în 2006, un articol potrivit căruia Eugen Nicolăescu ar fi lucrat, de fapt, la Regia de Tehnică Militară (Ratmil), aflată în structura acestui minister.
Ministrul a trecut însă în CV-ul său doar faptul că a lucrat la Ratmil din 1991. Nu e vorba doar de un detaliu calendaristic, pentru că, înainte de 1989, Ratmil a fost implicată într-o serie de tranzacţii cu arme ale regimului comunist. Printre produsele comercializate sau numărat un avion de vânătoare construit împreună cu Iugoslavia, două variante de arme semiautomate bazate pe AK-47 sovietic sau un tanc bazat pe proiectul Leopard (RFG).
Nicolăescu a declarat cotidianului menţionat că a lucrat la Ratmil şi înainte de 1989, la Serviciul comercial, dar a susţinut că er