Metoda, posibilă cu ajutorul materialelor piezoelectrice
Iată o veste ce le va aduce o oarecare bucurie locuitorilor din regiunile ploioase din nordul Europei. Oamenii de ştiinţă au găsit o modalitate prin care căderea picăturilor de ploaie poate fi folosită pentru a genera energie, potrivit New Scientist.
Jean-Jacques Chaillout şi colegii săi de la Comisia pentru Energie Atomică de la Grenoble, Franţa, au arătat că materialele piezoelectrice (ce au proprietatea de a se polariza electric sub acţiunea unei deformări mecanice) pot fi determinate să producă o cantitate suficientă de electricitate atunci când sunt “lovite” de picăturile de ploaie.
“Ne-am gândit la picăturile de ploaie pentru că ele sunt una dintre sursele de energie încă neexploatate”, a explicat Chaillout.
Ploaia măruntă, spun cercetătorii, naşte picături cu un diametru de aproximativ un milimetru, care au un impact energetic de 2 microjouli, în timp ce cea torenţială – picături de 5 milimetri, ce dau fiecare câte un impuls de 1 milijoule.
Ceea ce s-ar traduce într-un microwatt pentru cea mai mică dintre picături (cât pentru transmiterea unui bit de informaţie pe o distanţă de 10 metri). Apoi, cercetătorii au folosit simulări computerizate pentru a afla ce caracteristici trebuie să aibă materialul folosit ca bază.
Concluzia a fost că materialul piezoelectric trebuie să aibă o grosime optimă de 25 de micrometri şi o lăţime de 10 centimetri. Acest tip de energie poate alimenta diferite dispozitive electrice şi senzori. Ea poate fi folosită şi pentru a completa energia solară (ce produce mai multă electricitate pentru moment, dar nu poate funcţiona în condiţii de vreme rea).Prima aplicaţie va fi în domeniul nuclear, pentru a răci reactoarele nucleare.
Cercetătorii plănuiesc să creeze un senzor wireless alimentat de picăturile formate din condens, care să depisteze d