Din această seară, de la ora 23
După seria poloneză Decalogul, începând de astăzi, TVR Cultural le oferă telespectatorilor săi un alt serial de marcă: Maestrul şi Margareta (Rusia, 2005), ecranizare a romanului satiric omonim, scris de Mihail Bulgakov în 1940 şi publicat abia în 1966, din cauza cenzurii.
Cele 10 episoade ale serialului cuprind istoria Maestrului şi a Margaretei de la începuturile creştinătăţii, până în anii ’30, în Rusia condusă de Lenin şi Stalin. Iisus Hristos, Diavolul, un scriitor sinucigaş, Pilat din Pont, un motan enorm, împătimit de vodcă şi trabucuri, şi Margareta, cea mai frumoasă femeie din lume, sunt personajele aproape neverosimile ale acestei poveşti despre iubire, disperare şi mântuire. Rolurile principale sunt interpretate de Anna Kovalciuk, Aleksandr Galibin şi Oleg Basilaşvili.
Încercări de a ecraniza în Rusia celebrul roman au fost mai multe, însă regizorul Vladimir Bortko a devenit primul care a reuşit să ducă proiectul până la capăt. Maestrul şi Margareta este cea de-a doua lucrare de anvergură realizată de regizor în ultimii ani, după serialul Idiotul (ecranizare după Dostoievski), distins, în 2004, cu premiul Soljeniţîn.
În opinia lui Bortko, Maestrul şi Margareta a fost o lucrare ca oricare alta, iar chestiunea cu misticismul au inventat-o cei care au ratat filmul, pentru a se justifica: „N-am avut probleme cu romanul şi ecranizarea lui.
Dificultatea a constat doar în a găsi o cale de a transpune în mod adecvat romanul în film. A fost o sarcină serioasă şi îmi era frică. După complexitatea filmărilor, serialul e comparabil cu Război şi pace. N-am făcut decupaje, am filmat aproape de text”.
Inedit este faptul că regizorul a întors totul pe dos: la Sankt Petersburg a filmat Moscova anilor ’30, în Bulgaria, palatul lui Irod, iar Golgota a filmat-o în Crimeea. Până în 2005, toate tentativele de a