„O perfectă zi perfectă“, lansată recent de Editura Humanitas, încearcă să distrugă mitul corporatistului fericit.
Autorul, Martin Page, proiectează în mintea personajului diverse scenarii sinucigaşe, derulate în cele mai sângeroase moduri posibile. Tiparul angajatului ideal este respectat până la cel mai mic detaliu, mai puţin imaginaţia debordantă de care acesta dă dovadă. Cartea începe cu una dintre „fanteziile“ eroului, care visează cum îşi trage un glonţ în cap, amănuntele actului fiind descrise pe larg.
Volumul este o înşiruire de alte asemenea fapte care au loc numai în mintea personajului, chinuit de rutina zilnică. Aici nu e vorba despre o poveste, ci despre o enumerare a angoaselor unui personaj incapabil să-şi înfrunte slăbiciunile şi să lupte împotriva sistemului.
„Mă împachetez în costumul meu de lucru. Cravata este funda cadoului pe care îl ofer în fiecare zi capitalismului mondial. E foarte frustrant, pentru că sunt un cadou pe care nimeni nu-l despachetează. Se uită la ambalaj, le este de-ajuns; cine sunt eu nu le face trebuinţă să ştie. Pesemne că sunt totuşi cineva, dar cineva care nu desface funda ca să-şi arate adevărata fire.“
Realităţile incomode ale vieţii sunt aduse în prim-plan de personaj, însă acesta nu este capabil să le înfrunte în viaţa de zi cu zi. „Bărbaţi şi femei îşi plimbă animalele domestice. E voie să le aduci la birou, acum se cheamă Angoasă, Ulcer, Competiţie, Teamă, Sudoare, Ambiţie, Durere de stomac. Sunt ţinute în lesă de stăpâni. Mai exact, sunt legaţi de o lesă de carne, sânge şi maţe băloase.“
CARIERĂ
Scriitor de succes
> Martin Page, născut pe 7 februarie 1975, s-a impus ca romancier de succes încă de la prima carte publicată în 2001, „M-am hotărât să devin prost“.
> După reuşita primului volum, îşi întrerupe studiil