Comunitatea europeana pregateste programe de evaluare a situatiei romilor si strategii prin care minoritatile sa se bucure de incluziunea sociala in U.E. Planuri in ceea ce-i priveste pe romi au si reprezentantii Prefecturii Timis...
O rezolutie privind combaterea intensificarii extremismului in Europa a fost adoptata, la mijlocul lunii decembrie, de Parlamentul European. Potrivit acesteia, reprezentantii P.E. se arata ingrijorati de reaparitia, in Europa, a miscarilor extremiste paramilitare si a partidelor care isi fondeaza ideologia, discursul politic, activitatile si comportamentul pe discriminare, inclusiv pe rasism, intoleranta, incitare la ura religioasa, excludere, xenofobie, antisemitism, masuri impotriva romilor, homofobie, misoginism si ultranationalism. Oficialii U.E. condamna recentele evenimente violente si crime motivate de ura care au avut loc in cateva state comunitare — si care, dupa cum se stie, au afectat si Romania —, solicitandu-le autoritatilor sa faca tot posibilul pentru pedepsirea celor vinovati.
Motivati de aceasta rezolutie, o parte dintre europarlamentarii romani au cerut Parlamentului U.E. sa realizeze o strategie europeana privind minoritatea roma si sa prezinte o situatie a fondurilor pe care intentioneaza sa le puna la dispozitia statelor membre pentru aceste programe in sprijinul comunitatilor de romi.
Situatia etniei rome de pe intreg teritoriul Uniunii Europene va fi evaluata in cadrul unui raport pe care presedintia slovena a Uniunii Europene va trebui sa il intocmeasca pana in vara anului 2008. Raportul urmeaza sa cuprinda un diagnostic al situatiei si propuneri de solutii de integrare a acestora in societate.
Euro-deputatul Adrian Severin opina, vizavi de aceasta problema, ca "statele membre ar trebui sa ii integreze, nu sa caute tari mai sarace in care sa ii expulzeze". Potrivit lui Adrian Severin, "t