Nivelul zgomotului a atins în Cairo un nivel alarmant, ajungând să provoace probleme legate de auz, nervozitate şi chiar moartea, indică studii recente. În centrul oraşului, nivelul
Nivelul zgomotului a atins în Cairo un nivel alarmant, ajungând să provoace probleme legate de auz, nervozitate şi chiar moartea, indică studii recente.
În centrul oraşului, nivelul sonor a atins valori de 90 de decibeli şi nu coboară decât accidental sub 70 de decibeli, ceea ce aseamănă o zi petrecută în acestă zonă cu una petrecută într-o uzină, susţine Egyptian National Research Centre.
"Ce se poate auzi pe străzile din Cairo depăşeşte net limitele premise de agenţia de protecţia mediului", a declarat Mustafa Ali Shafiye, reprezentantul NRC. "În centrul comercial al oraşului, la ora 7.30, nivelul zgomotului atinge deja 90 de decibeli, în condiţiile în care limitele admise sunt cuprinse între 35 şi 55 de decibeli", a mai spus el.
Angajaţii care au o expunere mare la stradă, cum ar fi poliţiştii rutieri, ar putea fi puternic afecţaţi. Femeile gravide sunt o altă categorie vulnerabilă la zgomot, cercetările demonstrând că fătul e deseori subdezvoltat atunci când mama este expusă la poluare sonoră puternică pe timpul sarcinii. Locuitorii din Cairo îşi pierd treptat acuitatea auzului şi utilizarea protezelor e tot mai frecventă.
Zgomotul maşinilor aflate în trafic, volumul foarte ridicat al boxelor, ţipetele, petrecerile foarte sonore sunt principalele cauze care provoacă poluarea sonoră. În cel mai bun caz, aceasta povoacă iritabilitate, efectele cele mai grave răsfrângându-se asupra activităţii cardiace. În numărul din decembrie 2007, revista "New Scientist" susţinea că poluarea sonoră poate ucide, ca şi stresul cronic.
Zgomotul provoacă o acumulare de hormoni, dezechilibre fiziologice şi inflamaţii care pot conduce la accelerarea circulaţiei sânge