Criza creditelor imobiliare americane, dolarul in cadere fata de euro si declaratiile unor analisti care sustin ca economia SUA va intra in recesiune anul acesta inflameaza pietele de capital internationale, inclusiv Bursa de la Bucuresti. In timp ce fondurile straine se retrag de pe burse pentru a-si reevalua riscurile, investitorii cauta raspunsuri si explicatii.
A venit "vremea turbulentelor". E o sintagma prin care atat Alan Greenspan, fostul sef al Fed, cat si Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, anticipau anul trecut - inclusiv in articole publicate de MONEY EXPRESS - ceea ce s-a intamplat acum o saptamana pe pietele internationale. Furtuna care a zguduit bursele i-a panicat pe investitori si a semanat ingrijorare printre cei care in general nu sunt interesati de economia globala.
Iata, pe scurt, cateva raspunsuri simple la intrebarile aduse in prim-plan de ultimele scaderi ale burselor internationale.
1. Ce se intampla, de fapt, cu Bursa de la Bucuresti?
Piata de capital romaneasca a pierdut, de la inceputul anului, peste 3 miliarde de euro, facand concurenta burselor internationale la scaderi, desi este mult mai mica ca dimensiune. Deprecierea actiunilor tranzactionate la Bucuresti nu a avut drept cauza performantele financiare slabe ale companiilor listate.
2. De ce a cazut Bursa de la Bucuresti?
Explicatia majoritatii analistilor romani si straini tine de corelatia dintre piata romaneasca si pietele externe. Pe de o parte, ingrijorati de evolutiile negative de pe pietele internationale, multi investitori straini care-si plasasera banii pe BVB - si pe alte piete emergente - au decis sa se retraga, antrenand scaderi ale cotatiilor actiunilor. De cealalta parte, speriati de aceste scaderi - dar si de inrautatirea datelor macroeconomice - s-au retras de pe BVB si multi investitori romani.
3. Este econ