Ziarele franceze au tratat pe larg cazul traderului Jerome Kerviel de la Societe Generale, acuzat de pierderea a cinci miliarde de euro. Oficialii bancii franceze sustin ca acesta a actionat singur, in timp ce analistii sunt de parere ca o suma atat de ma
Jerome Kerviel, traderul care a provocat pierderile de 4,9 mld. euro de la Societe Generale, a ajuns in custodia politiei franceze, fiind cercetat pentru trei tipuri de frauda, el aratandu-se dispus sa colaboreze cu anchetatorii, scrie presa internationala.
In acelasi timp, Daniel Bouton, presedintele SocGen, a catalogat drept "absurde" acuzatiile conform carora decizia bancii de a renunta la pozitiile in valoare de 50 mld. euro deschise de Kerviel in cadrul unor tranzactii neautorizate a dus la prabusirea de saptamana trecuta a pietei bursiere europene.
Totusi, expertii argumenteaza ca volumul mare de actiuni vandute lunea trecuta de SocGen a reanimat un val de panica in randul investitorilor, impulsionand colapsul pietelor din Europa.
Aceasta miscare a fortat insa banca centrala americana sa reduca marti dobanda de referinta cu 0,75%, prevenind o prabusire similara a bursei de pe Wall Street si intorcand - cel mai probabil - cea mai mare economie a lumii din drumul spre recesiune. De aceea, unii dintre cei mai reputati economisti americani il prezinta acum pe fostul trader al SocGen drept "salvator fara voie". "Multumim Jerome", sunt cuvintele analistului economic Ed Yardeni, fostul economist-sef al Deutsche Bank Securities. "Probabilitatea unei recesiuni este, in acest moment, aproape zero. Si asta datorita traderului bancii franceze si, implicit, reactiei de panica a Fed", a adaugat economistul.
Insa, dincolo de aspectul pozitiv al acestei actiuni exista motive intemeiate de ingrijorare, in conditiile in care un trader angajat intr-o pozitie fara prea mari responsabilita