Gustarile dintre mese, formate mai ales din fructe si legume, ne imbunatatesc starea de spirit si ne permit sa ne tinem greutatea fizica sub control, ne explica nutritionistii citati de CNN News. Gustarile reprezinta, de cele mai multe ori, principala sursa de nutrienti a dietei noastre. Din acest motiv, trebuie sa acordam o atentie deosebita alegerii gustarilor potrivite care sa ne completeze regimul alimentar zilnic.
Cercetatorii au descoperit ca, in urma impartirii alimentelor in portii mici si dese, de-a lungul intregii zile, necesarul de insulina al organismului este scazut si implicit si riscul de aparitie a diabetului.
"Gustarile dintre mese ne ajuta sa evitam consumul cantitatilor mari de calorii care insotesc o masa copioasa", a explicat dr. David Katz, directorul Centrului de Preventie si Cercetare Yale, din Connecticut. Însa reputatia gustarilor care insotesc mesele principale ale zilei nu a fost dintotdeauna buna, deoarece majoritatea alimentelor care poarta numele de "snack foods" au multe calorii si un slab aport nutritiv.
În momentul in care necesarul caloric al organismului este depasit cu 100 de calorii pe zi, acest lucru ne face sa "castigam" patru-cinci kilograme intr-un an. Din acest motiv este important sa alegem cu grija gustarile adecvate dietei noastre, astfel incat sa evitam surplusul de calorii.
Nutritionistii ne sugereaza ca, in conditiile in care consumam 1.800 de calorii pe zi, sa impartim acest numar in cate 500 de calorii pentru mic-dejun, pranz si cina, pentru ca restul de 150 de calorii sa fie destinat gustarilor dintre mese. Potrivit specialistilor in nutritie, controlul caloriilor este cheia catre o dieta echilibrata, deoarece oamenii tind sa estimeze gresit numarul de calorii din alimentele consumate.
Putini dintre noi realizeaza ca o friptura are acelasi continut caloric