Kosovo este într-o situaţie foarte gravă, dar nu fără speranţe. Forţa de muncă este tânără şi calificată, iar regiunea are o serie de resurse naturale. Rămâne doar ca economia să
Kosovo este într-o situaţie foarte gravă, dar nu fără speranţe. Forţa de muncă este tânără şi calificată, iar regiunea are o serie de resurse naturale. Rămâne doar ca economia să fie fiscalizată şi racordată pieţelor externe, sub diferite egide internaţionale. Mai departe, speranţele albanezilor kosovari sunt să devină o naţiune normală, fără să mai aibă nostalgia "Albaniei Mari".
Kosovo poate supravieţui doar într-o ambianţă regională favorabilă şi cu programe de asistenţă internaţională. Realitatea este că această provincie nu a existat niciodată ca o unitate independentă. Izolată şi marginalizată, a ajuns în coada naţiunilor. Este în frunte doar la rubrici ca sărăcie, criminalitate şi corupţie. Venitul pe cap de locuitor este de 1,42 euro pe zi.
Totodată, această provincie are cel mai ridicat procentaj de naşteri, dar nu este în stare să asigure supravieţuirea nou-născuţilor.
Resurse ar exista
Kosovo are uriaşe depozite de lignit şi alte zăcăminte de minereuri. Recent, s-a anunţat la Priştina că au fost descoperite noi zăcăminte de aur.
La un şomaj de 40 la sută pentru o populaţie sub două milioane de cetăţeni, Kosovo are o forţă de muncă sub 35 de ani, cu diplome universitare din marile centre de învăţământ din lume. Diaspora kosovară din Germania, Franţa, SUA, Anglia şi Canada a profitat de şansele unice de a se califica. Această forţă de muncă aşteaptă să revină în ţară şi să intre în producţie.
|n convorbirile avute aici, am fost mereu confruntat cu teza că astăzi nu mărimea teritoriului sau zăcămintele naturale determină dezvoltarea unei ţări. Exemplul "tigrilor asiatici" - Hong Kong, Singapore şi Taiwan - este concludent şi transferabi