Valter Longo este coordonatorul echipei de la Universitatea California de Sud care a marit de zece ori durata de viata a drojdiei, cu ajutorul reprogramarii a doua gene si al unui regim hipocaloric. Expertul in elixirul tineretii vorbeste pentru Cotidianul despre implicatiile aplicarii acestei descoperiri in cazul oamenilor.
Pe scurt, in ce consta descoperirea dumneavoastra?
Descoperirea combina manipularea genetica si cea alimentara pentru a permite organismelor simple, cum ar fi drojdia, sa traiasca de zece ori mai mult.
Ati testat metoda si pe alte organisme?
O testam in prezent pe soareci. Unele elemente ale ei au fost insa testate deja de alti cercetatori pe soareci si au determinat sporirea duratei de viata, modesta deocamdata, ce-i drept, insa o sporire pina la urma. De exemplu, un soarece cu o mutatie similara uneia pe care am determinat-o noi traieste cu 30% mai mult decit in mod normal, fara sa prezinte probleme ale sistemului cardiovascular.
Echipa dumneavoastra studiaza si o populatie de oameni din Ecuador care prezinta mutatii similare celor din cazul drojdiei. Care este originea acestor mutatii?
Incercam sa identificam toate mutatiile genetice care influenteaza durata de viata. In cazul drojdiei, le-am combinat pe toate si am obtinut o imbunatatire extrema. Analizam in prezent populatia din Ecuador deoarece banuim ca prezinta echivalentul acestor mutatii. Incercam sa intelegem care este conditia acestor oameni, daca au mai putine boli, daca traiesc mai mult. Originea acestor mutatii se afla in receptorul hormonului de crestere.
Ati spus ca „pastilele care vor lungi durata de viata a oamenilor fara nici un efect secundar sint inca departe“. Credeti ca se va intimpla vreodata?
Da, se va intimpla cu siguranta! Ba mai mult, se intimpla in prezent, intr-un mod mai putin sofisticat, in cazul m