Portughezii şi „stranierii“ muncesc cot la cot la construcţia unui nou cartier rezidenţial şi sunt plătiţi cu salarii occidentale. Sursa: Cosmin MarinescuSursa: Cosmin Marinescu
1 /.
Dezvoltatorii au început deja să găsească soluţii pentru lipsa de forţă de muncă din construcţii: străinii şi „stranierii“. În timp ce autorităţile române fac planuri pentru a-i aduce înapoi pe românii de peste hotare, investitorii în proiecte rezidenţiale ridică imobilele cu muncitori români angajaţi de antreprenori din alte ţări.
Pentru că boomul imobiliar din Peninsula Iberică s-a mai estompat, firmele de construcţii din Spania şi Portugalia sunt interesate să preia proiecte în regiunile aflate acum în plină ascensiune în Europa de Est. „Am venit aici pentru că mi s-a părut că proiectul va fi important pentru cariera mea. România este acum o piaţă foarte atractivă din punct de vedere imobiliar“, spune Rui Bernardino, project manager la Montaegil, Engenharia e Construçao. Compania a preluat un proiect imobiliar în Capitală şi a venit cu 120 de muncitori proprii. Printre ei, şi români care au plecat în Portugalia pentru o viaţă mai bună şi au ajuns să lucreze în ţară cu salarii occidentale.
În timp ce aceştia se bucură că au ajuns să muncească din nou acasă, aproape de familie şi prieteni, colegii lor portughezi nu sunt foarte încântaţi de Capitală: frigul, umezeala şi atmosfera cenuşie a Bucureştiului îi fac să aştepte nerăbdători finalizarea contractului.
Fetiţe dulci, ca-n Bucureşti...
În noiembrie anul trecut, Alsene Cande a văzut, la 36 de ani, primii fulgi de nea pe şantierul „Romfelt Plaza“, în zona Doamna Ghica din Bucureşti. I s-a părut o experienţă interesantă, dar frigul şi dorul de familie îl trimit pe fierarul oţelar cu gândul la soarele dogoritor de acasă. În Guineea Bissau, Alsene Cande are patru copii