In conditiile in care sistemul sanitar se confrunta cu una dintre cele mai grave crize de personal din ultimii ani, din cauza tot mai numeroaselor plecari ale unor medici si asistenti romani la lucru in strainatate, Ministerul Sanatatii nu a acordat mariri salariale personalului decat dupa ce sindicatele din sistem au anuntat posibilitatea declansarii unei greve generale. Iar greva s-ar putea declansa din 1 februarie daca Ministerul nu-si respecta promisiunile facute.
Sindicalistii din sanatate, grupati in jurul Federatiei Sanitas, au revendicari legate de majorari salariale si de cresterea bugetului Sanatatii pe 2008. Mai precis, se astepta aprobarea, din partea Guvernului, a unei ordonante de urgenta care sa aduca majorari salariale succesive, de 6%, in lunile ianuarie si iulie ale acestui an. De asemenea, Sanitas vrea acordarea unei prime de stabilitate personalului medical, pentru a contracara "exodul" cadrelor medicale, care pleaca sa lucreze peste hotare, unde sunt platite mult mai bine. Si, desi stie de situatia grava generata de plecarea personalului din Sanatate, ministerul a mai avut inca ezitari legate de aceste revendicari.
"Joi a venit ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, la sedinta Biroului Executiv al Federatiei Sanitas. A adus protocolul semnat, care e baza ordonantei de urgenta privitoare la majorarile salariale. O singura concesiune am facut : primele majorari salariale se vor face din aprilie, nu din ianuarie. Ordonanta urmeaza sa fie aprobata de Guvern, pe 30 ianuarie", ne-a declarat Livius Carstea, liderul Federatiei Sanitas Timis.
Daca Guvernul nu va aproba Ordonanta, din februarie, in Sanatate s-ar putea declansa greva generala, avertizeaza liderul sindical timisean : "Daca nu va fi finalizata ordonanta in sedinta de Guvern din 30 ianuarie, in 31 vom lua, probabil, hotararea declansarii grevei generale".
In conditii