Sâmbătă, la Teliu, a avut loc inaugurarea primei fabrici de prelucrare integrală a cărnii de melc, acesta fiind şi singura din Europa care a primit certificarea bio. Investiţia se ridică la aproximativ două milioane de euro, capacitatea de producţie fiind de cinci tone de carne de melc pe zi. Depozitele pentru păstrarea cărnii de melc au o capacitate de 2.000 de tone. În prima fază, fabrica va avea 50 de angajaţi, urmând ca numărul acestora să crească cu încă 50 după trei luni de activitate a fabricii.
Suprafaţa totală a fabricii este de 1.800 de metri pătraţi, din care 1.50 va fi suprafaţa de producţie. Producţia finită pe an va fi de 1.000 de tone, care se obţine din 5.000 de tone de materie primă. Produsul finit va fi sub formă de semipreparat, sub formă congelată sau conserve şi va fi destinat în totalitate exportului în Franţa, Italia, Spania - cele mai mari consumatoare de carne de melc - dar şi în Germania sau Canada. Un kilogram de carne procesată se va vinde cu 20-22 de euro, în timp ce un kilogram de carne de melc în viu costă 2,5 euro.
Cochiliile melcilor care rezistă la procesare sunt comercializate la fel ca şi carnea. Ele reprezintă ambalajul produsului semipreparat care se pune în cochilie într-o pastă de unt cu mirodenii. Cele care nu rezistă procesului de fabricaţie vor fi măcinate şi folosite sub formă de carbonat de calciu în ferme.
În judeţul Braşov sunt 90 de ferme de creştere a melcilor. În anul 2005, crescătorii de melci din 28 de judeţe s-au organizat în cooperativa Escar Prod, în baza Legii 566/2004. „Scopul acesteia este de a procesa melcii produşi de fermele membrilor asociaţiei cooperatiste. Sperăm ca dupa 5 ani să obţinem şi amortizarea investiţiei”, a precizat Marcel Macriş, reprezentantul Escar Prod.
În imediata apropiere a fabricii se află o fermă de creştere a melcilor care se întinde pe o suprafaţă de un he