Explicaţia acestui comportament - împrumuturile convenabile primite de la Banca Europeană pentru Investiţii
Prestigiosul trust media britanic a fost acuzat de o „bunăvoinţă” exagerată faţă de Bruxelles. Învinuirile au venit după ce BBC a obţinut împrumuturi cu dobândă redusă însumând 141 milioane de lire sterline de la Banca Europeană pentru Investiţii.
BBC a contractat de la BEI nu mai puţin de trei împrumuturi. Prima tranşă, de 66 de milioane de lire, a fost obţinută în 2003, pentru dotarea unei clădiri noi din vestul Londrei, vândută ulterior în profit. Un al doilea „val”, de 25 de milioane de lire, a ajuns la BBC ca şi cel de-al treilea, în valoare de 50 de milioane, pentru achiziţionarea de drepturi de transmisie în străinătate a programelor produse în Marea Britanie.
În legătură cu aceste împrumuturi, oamenii de la BBC nu au suflat niciun cuvânt cu privire la rata dobânzii achitate către BEI. De parcă toate acestea n-ar fi fost de ajuns, imperiul mediatic este acuzat şi că ar fi primit de la UE, în ultimii 5 ani, fonduri nerambursabile de 1,4 milioane de lire sterline.
Detalii despre aceste tranzacţii au ajuns la parlamentarul conservator Bob Spink, printr-o scrisoare primită de la directorul financiar al BBC, Zarin Patel. Firesc, purtătorul de cuvânt al companiei a negat presupusa atitudine pro-Uniunea Europeană a BBC. Cât despre împrumuturile contractate, reprezentanţii trustului susţin că reprezintă o practică prin care se susţin proiecte educaţionale, de cercetare sau de dezvoltare. (D.P.)
Explicaţia acestui comportament - împrumuturile convenabile primite de la Banca Europeană pentru Investiţii
Prestigiosul trust media britanic a fost acuzat de o „bunăvoinţă” exagerată faţă de Bruxelles. Învinuirile au venit după ce BBC a obţinut împrumuturi cu dobândă redusă însumând 141 milioane de lire sterline de la Banca Europea