Trebuie intrunite doua conditii pentru a putea savura la justa valoare povestile extraordinare de pe, poate, cel mai bun site romanesc de istorie recenta : www.memoria.ro. Adica, sa nu fi fost corigent la istorie si sa-ti fi placut, in liceu, "Craii de Curtea Veche", a lui Mateiu Caragiale.
Pentru ca doar pe memoria.ro poti afla in detaliu cum se traia in urma cu o suta de ani, de la mancare, pana la imbracaminte, sex, moravuri si distractii. Pagina web isi propune, si reuseste din plin, sa fie o "biblioteca digitala de interviuri, memorii, istorie orala, carti si imagini din istoria recenta a Romaniei, care prezinta evenimente ale secolului XX asa cum se reflecta ele in constiinta celor care le-au trait".
Ca dovada, merita prezentat un fragment din lucrarea doctorului in istorie Silvian Ionescu, gazduita de acest site, lucrare numita "Spune-mi cu ce te imbraci ca sa-ti spun cine esti" si din care reiese ca "shopping"-ul de performanta, in cautare de "toale" cat mai aratoase, de firma, era in mare voga si acum mai bine de 100 de ani : "Inventarul garderobei boierului cuprindea haine traditionale orientale si articole dupa moda apuseana. El purta islic de 120 de lei, fes de 9-10 lei, sapca de 18 lei sau palarie de 4,24 lei, anteriu de cutnie (material textil obtinut din amestecarea fibrelor de matase cu cele de bumbac), giubea de blanita (20 de lei blana, 7 lei cusutul, 6 lei vopsitul), fermenea de 38 de lei (unde numai captuseala costa 10 lei, iar cei 17 coti de gaitane 20 de lei), scurteica imblanita de 41 de lei, dulama de postav de 300 de lei, ceacsiri de sal de 11 lei, doua perechi de pantaloni de 18 si 55 de lei, sase perechi de cizme de diferite calitati si una de pantofi".
Prelegerea despre moda e completata la marele fix cu o poezie tematica de Ion Luca Caragiale : "Era pe vremea cand purtau / Cucoanele niste turnuri/ Si-un malacof pira