PD-L Cluj-Napoca cere tuturor primarilor din ţară să solicite consiliilor judeţene să stabilească criterii obiective pentru repartizarea sumelor destinate echilibrării bugetelor locale, deoarece, prin Legea bugetului pe 2008, această operaţiune se află la discreţia lor. “Prin Legea 273 din 2007, a finanţelor publice locale, sumele pentru echilibrare se făceau, în proporţie de 80 la sută, prin direcţiile de finanţe, după criterii bine stabilite: număr de locuitori, suprafaţă, capacitate de absorbţie.
Legea bugetului a modificat-o, prin derogare de la Legea 273, lucru precizat expres la art.6, şi este atributul consiliilor judeţene, care sunt foruri politice”, a acuzat ieri Alin Tişe, prim-vicepreşedinte al PD-L Cluj-Napoca. Acesta a acuzat Guvernul de încălcarea principiului autonomiei financiare locale şi a subliniat că în programul de guvernare al Alianţei DA, continuat de Cabinetul Tăriceanu II, se stabilea că virarea sumelor defalcate din TVA şi impozitul pe profit se va face direct către primării, fără interfaţa consiliilor judeţene.
Liviu Negoiţă, primarul sectorului 3 al Capitalei spune însă că acest fenomen nu se va întâmpla şi la nivelul Capitalei. „Consiliul general al municipiului Bucureşti hotărăşte la cine se duc banii în funcţie de proiectele pe care le are fiecare primărie de sector, nu după alte criterii. Iar dacă aceşti bani nu sunt cheltuiţi, se întorc înapoi la bugetul de stat”, ne-a explicat edilul. Legea bugetului pe 2008 a fost votată de Parlament şi promulgată de şeful statului. (C. B.)
PD-L Cluj-Napoca cere tuturor primarilor din ţară să solicite consiliilor judeţene să stabilească criterii obiective pentru repartizarea sumelor destinate echilibrării bugetelor locale, deoarece, prin Legea bugetului pe 2008, această operaţiune se află la discreţia lor. “Prin Legea 273 din 2007, a finanţelor publice locale, sumele pentru echi