Guvernul a decis recent ca actionarii la Fondul Proprietatea isi vor putea vinde participatiile inainte de listarea fondului la Bursa, insa numarul celor care vor beneficia de noile reguli este mic in comparatie cu numarul celor care asteapta actiuni. Proprietarii trec printr-un calvar birocratic pana la usa Fondului Proprietatea, unde nu au garantia ca vor si primi despagubiri. Cazul familiei Nicolae arata ca proprietarii din Romania sunt selectati pentru a primi despagubiri in bani sau actiuni ca la loterie, prin tragere la sorti.
Familia Nicolae din Bucuresti asteapta la usa Fondului Proprietatea din 2006, dupa alti cinci ani de lupta cu birocratia. La capatul lor, familia Nicolae a reusit sa obtina de la primaria din Panciu recunoasterea dreptului de proprietate, in baza legii 10, asupra unei crame. Intre timp, crama s-a privatizat, iar primaria din Panciu i-a trimis pe mostenitori la despagubiri. Autoritatea Nationala pentru Restituriea Proprietatilor i-a raspuns familiei Nicolae, tot in 2006, ca dosarul a fost predat asa numitului Secretariat al Comisiei Centrale pentru stabilirea despagubirilor.
“Este o bataie de joc groaznica”
“Va precizam ca prin decizia Comisiei Centrale s-a stabilit ca atat ordinea de solutionare cat si alegerea evaluatorilor se va face in mod aleatoriu, cu ajutorul unui soft de calculator”, se arata intr-o adresa trimisa de autoritatea guvernamentala familiei Nicolae in septembrie 2006. “De atunci nu s-a intamplat nimic. Noi asteptam acum extragerea ca la Loto. Adica este o bataie de joc groaznica”, afirma Paul Nicolae.
Proprietarul se plange de proasta comunicare cu reprezentanii Fondului Proprietatea, care i-ar fi explicat ca tragerea la sorti are loc lunar si ca trebuie sa astepte. Insa familia Nicolae este doar un caz din cele aproape 50 de mii care asteapta sa castige la loteria Fondului