Joan Fontana i Tous, din Barcelona, îşi va susţine doctoratul în proverbe româneşti Din consideraţie pentru Virgil Ani, profesorul său român, un spaniol a îmbrăţişat profesia
Joan Fontana i Tous, din Barcelona, îşi va susţine doctoratul în proverbe româneşti
Din consideraţie pentru Virgil Ani, profesorul său român, un spaniol a îmbrăţişat profesia acestuia. În prezent, Joan Fontana i Tous predă cursuri de limba şi literatura română la Universitatea din Barcelona.
În 1996, când era student la Filologie Clasică la Universitatea din Barcelona, Joan şi-a dorit să descopere limba romanică cel mai puţin cunoscută lui, limba română. "Nu numai că am avut parte să descopăr tainele unei limbi frumoase, dar am şi legat o relaţie de prietenie foarte strânsă cu profesorul meu, Virgil Ani, prietenie pe care o păstrăm şi astăzi", mărturiseşte emoţionat Joan. Pasionat de România, Joan Fontana i Tous i-a urmat mentorului său la catedră, după ce acesta şi-a încheiat cariera universitară, în 2004.
Prima călătorie în Ţara Dorului, aşa cum îi place să numească România, a făcut-o la Constanţa, în 1999. De atunci, şi-a făcut un obicei din a ne vizita ţara de două ori pe an şi recunoaşte că România îi este mai familiară decât Spania. "În primăvara lui 2004, am avut ocazia să merg la Bucureşti şi, timp de patru luni, am participat la cursurile profesorilor Manolescu, Brâncuş, Ciompec şi Hanta, la Facultatea de Litere".
15 studenţi în 2007
Când profesorul Virgil Ani a ieşit la pensie, Joan Fontana i Tous a fost cel care a continuat activitatea acestuia, predând limba şi literatura română la Universitatea din Barcelona. Cele două cursuri universitare susţinute de Joan, "Dorul românesc - între melancolie şi dorinţă" şi "Limba şi literatura română", au atras anul trecut 15 studenţi, o parte din ei fiind români.
"Nu există încă o catedră de limba ro