» Eugen Stamate este un exemplu de tanar student pe care neregulile din sistemul universitar l-au impins sa isi caute implinirea peste granite.
» A acceptat o bursa de studii in Japonia dupa ce a inteles ca, adesea, promovarea in sistemul universitar se bazeaza pe relatii de familie si mai putin pe cunostinte profesionale.
» Stamate i-a cerut lui Iliescu, pe cand acesta era sef de stat, "sa curete" invatamantul romanesc si a infiintat un portal unde demasca "nepotismul" din scoli.
Imediat dupa absolvirea Facultatii de Fizica a Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi, Eugen Stamate a fost angajat ca asistent-cercetator la catedra de fizica a plasmei. In paralel, isi pregatea o teza de doctorat. In 1995, a declinat oferta de a aplica pentru o bursa de doctorat la Universitatea Nagoya, in Japonia. La scurta vreme, s-a hotarat sa revina asupra deciziei. "Era deranjant sa vezi ca patru sefi de catedra din cinci, ca si decanul isi aveau copiii angajati la propriile discipline. Din aceste motive, am hotarat sa plec, in ianuarie 1996, la Institutul de Tehnologie din Nagoya. Pe parcursul a zece ani si jumatate de activitate in Japonia am fost, pe rand, doctorand, lector, cercetator si, in ultimii trei ani, profesor asociat la centru de excelenta «Plasma-Nano» al Universitatii din Nagoya." In 2006, a obtinut prin concurs o pozitie de "senior scientist" la Universitatea Tehnica din Danemarca, Laboratorul National de Cercetare Risoe.
Memorii fara raspuns
Tanarul nu a uitat motivele pentru care a fost nevoit sa paraseasca tara. A infiintat un site de internet in care a identificat "familiile" care conduc sistemul de invatamant superior. A vorbit despre felul in care este reglementat nepotismul la mari universitatii ale lumii cum ar fi Harvard sau Cornell si modul in care el functioneaza nestingherit in unele din centrele univer