Dacă acest fluviu de apă caldă s-ar opri, Marea Britanie ar îngheţa O veritabilă armada de roboţi submarini, dotaţi cu senzori meniţi să detecteze viteza şi direcţia curenţilor
Dacă acest fluviu de apă caldă s-ar opri, Marea Britanie ar îngheţa
O veritabilă armada de roboţi submarini, dotaţi cu senzori meniţi să detecteze viteza şi direcţia curenţilor oceanici, vor fi împrăştiaţi în Oceanul Atlantic pentru a monitoriza Curentul Golfului.
Motivul de îngrijorare îl constituie cantităţile masive de ape reci provenind de zona arctică şi impactul pe care acestea l-ar putea avea asupra traseului curentului de apă caldă. Din Florida şi până în Insulele Canare, aparatele vor sesiza cele mai mici schimbări ale Curentului Golfului, care asigură ierni blânde în Marea Britanie şi în sudul Peninsulei Scandinave.
Sistemul, numit Rapid Watch, a costat 16 milioane de lire sterline şi va folosi tehnici de monitorizare de ultimă generaţie pentru a determina dacă apa rece provenind de la gheţarii topiţi de la Polul Nord deviază sau nu curentul cald, îndepărtându-l de ţărmurile britanice. Fără el, în Marea Britanie, frigul din timpul iernii ar deveni similar cu cel din zonele nordice ale Canadei. Porturile ar îngheţa şi ar fi blocate câteva luni pe an, iar gerul şi viscolul ar paraliza întreaga ţară în anotimpul rece.
Coordonatorul programului Rapid Watch, Meric Srokosz, de la Centrul Britanic de Oceanografie din Southampton, precizează: "Devierea curentului nu se va produce rapid şi cred că ar fi necesar cel puţin 10 ani pentru o schimbare drastică de direcţie".
Din Golful Mexic până în Europa
Curentul Golfului este un fluviu oceanic cu debitul cuprins între 20 şi 35 milioane de metri cubi de apă pe secundă, care începe din Golful Mexic, urmăreşte ţărmul estic al Statelor Unite, traversează Oceanul Atlantic şi oferă Marii Britanii o climă